Suurimmat urheilutapahtumat Suomessa

Ilmassa on usein suuren urheilujuhlan tuntua, kuten lentäväksi lauseeksi muotoutunut Olympialaisten kommentaattorin avaus lähes tulkoon kuuluu. Olympialaiset järjestettiin Suomessa viimeksi vuonna 1952, ja seuraavaa kertaa saadaan kyllä odottaa – Suomi on pienin maa jossa kisat on koskaan järjestetty. (Tämä vain pienenä nippelitietona jolla voi loistaa kavereille, tai jos sattuisi pubi-visassa olemaan kysymyksenä.) Onneksi muita urheilutapahtumia löytyy.Yleisurheiluvuoden tärkein kotimainen tapahtuma on Kalevan Kisat. Ne järjestetään joka vuosi eri kaupungissa, vuonna 2013 Vaasassa ja vuonna 2014 Kuopiossa. Kyseessä ovat yleisurheilun SM-kisat, jolla nimellä kisat pitkään tunnettiinkin: nimi tulee parhaalle seuralle annettavasta Kalevan Malja-palkinnosta. Kisoissa kilpaillaan yhteensä 20:ssä lajissa.

Jääkiekko on joukkuepeleistä suosituin Suomessa. Tärkein kotimainen turnaus on Jääkiekon SM-liiga, myös pelkkänä Liigana tunnettu: osoitus sen ylivoimaisesta suosiosta. Kenellekään ei tulisi mieleen ajatella että sillä tarkoitetaan vaikka lentopallon SM-liigaa. Liiga on jaettu kahteen lohkoon, joissa kummassakin on seitsemän joukkuetta. Joka joukkue pelaa yhteensä 60 ottelua runkosarjassa. Ensin kaikki joukkueet pelaavat toisensa vastaan neljä kertaa, kahdesti kotona ja kahdesti vieraissa: yksinkertainen sarja pelataan myös lohkojen sisällä. Sen jälkeen odottaa seitsemän paikallispeliparia, joissa joukkueparit pelaavat toisensa vastaan vielä kaksi kertaa. Joukkueet jotka sijoittuu 7-10 runkosarjassa pelaavat sitten pudotuspelikarsinnat. Kahdella voitolla päsee jatkoon, ja neljälla voitolla pääsee pudotuspeleissä jatkoon. Voittaja liigasta on se joukkue, joka finaalisarjassa voittaa neljä ottelua. Jos ymmärsitte nyt miten sarja muodostuu, olette selkeästi parempia tässä kuin minä. Joka tapauksessa, Liigan finaaliottelut keräävät katsojia sekä katsomoihin että television ääreen, vaikka ne ovatkin nyt nähtävissä vain maksullisilla kanavilla: SM-liigaotteluita seurasi kaikkiaan lähes 2,2 miljoonaa katsojaa viime kaudella. Se on aika monta.

Suosittuja yleisötapahtumia ovat myös muun muassa Kuninkuusravit, jossa ravaavat suomenhevoset ravikuninkaan tittelin perässä. Raviradoista kuuluisin lienee Vermo, jossa juostaan muitakin ravivuoden huippukilpailuja, kuten kansainvälinen Finlandia-ajot: suomalaisten ja ruotsalaisten ravurien lisäksi juoksijoita tulee Ranskaa ja Italiaa myöten.